Een negatieve ruimte

Nieuw Dakota

Een negatieve ruimte
Lucas Lenglet

Een negatieve ruimte Nieuw Dakota
Foto: Lucas Lenglet, De Schie, 2018

Kunstenaar Lucas Lenglet en architectuurcriticus Arjen Oosterman presenteren de uitkomsten van hun onderzoek Een negatieve ruimte. Hoe kom je zo dicht mogelijk bij het systeem van detentie, bij een gevangenis? En hoe vorm je een beeld van dat wat zich daarbinnen bevindt? Lenglet zocht toenadering tot deze plekken van uitzondering en uitsluiting die in essentie ontoegankelijk zijn. Daarbij liep hij niet alleen letterlijk, maar vooral ook figuurlijk tegen een muur op. De afstand tussen binnen en buiten, tussen de gedetineerde en de samenleving, werd voelbaar bij zijn bezoeken aan verschillende gevangenissen in Nederland en andere Europese landen. Met fotografische portretten van gevangenismuren onderzoekt Lenglet de rol van de muur in systemen van in- en uitsluiting. Deze muren zijn bedoeld om een gebied, en daarmee een onderdeel van de samenleving, in te kapselen en uit het zicht te onttrekken. Met foto’s, schetsen, maquettes en een publicatie zoekt hij naar manieren om vorm te geven aan de wijze waarop dat wat zich achter de gevangenismuur bevindt, van buitenaf ervaren wordt.

Een negatieve ruimte kwam tot stand in samenwerking met TAAK en is onderdeel van de meerjarige programmalijn A Hole and A Wall, waarin TAAK onderzoekt hoe we het gevangenissysteem kunnen socialiseren.

Een negatieve ruimte wordt mede mogelijk gemaakt door het Stimuleringsfonds creatieve industrie, Mondriaan Fonds en Amsterdams Fonds voor de Kunst.

Nieuw Dakota biedt ruimte aan translokale kunst op de NDSM-werf in Amsterdam-Noord. We programmeren tentoonstellingen, organiseren speciale evenementen en realiseren tijdelijke projecten in de openbare ruimte.

Nieuw Dakota
Ms. Van Riemsdijkweg 41b
1033 RC Amsterdam-Noord
+31 20 33 18 311
www.nieuwdakota.com

Openingstijden 
donderdag – vrijdag: 11-18 uur
zaterdag – zondag: 12-18 uur


Regelmatig ontvangt onze redactie nieuws over Amsterdam-Noord in de vorm van persberichten. Indien van toepassing plaatsen wij deze berichten en nemen deze mee in onze Amsterdam-Noord nieuwsbrief. Meer informatie over het insturen van persberichten en overzicht reeds geplaatst uitgelicht nieuws.


Amsterdam Noord

Waardeer onze website!!

Als je onze website waardeert en je waardering wilt laten blijken met een vrijwillige bijdrage: graag!
(PS, wil je de overmaking helemaal afronden? We zien best vaak niet afgeronde overmakingen staan en dat is zonde)Mijn gekozen vrijwillige bijdrage € -