Vladimir

Pontjesverhalen

Het gebeurde ongeveer tien jaar geleden op het pontje tussen het Centraal en de NDSM. Ik zat op het achterrek van mijn fiets op het achterdek van het pontje, om me heen kijkend. Dus ik zag ook de drie zwarte, geblindeerde auto’s die de steiger achter het Centraal op reden Eerst een SUV, daarna een limousine en dan weer een SUV. 

Uit de beide SUV’s stapten acht mannen die meteen alle kanten op keken. Vervolgens betraden ze het pontje om de aanwezige passagiers gade te slaan. Ook ik werd van top tot teen gemonsterd. Van dichtbij zag ik dat de mannen oortjes in hadden en dat ze een pistool droegen. Even later ging de deur van de limousine open en stapte er een vrij kleine man uit. Ik dacht: vast een belangrijk persoon die ik niet ken.

Tot mijn verrassing stapte de man op me af. Hij vroeg, met een duidelijk Oost-Europees accent, of ik soms ’a local’ was. In mijn steenkolenengels vertelde ik hem, dat ik dat min of meer was en ik vertelde enthousiast over mijn huisje in Tuindorp Oostzaan. Een wijk die 90 jaar geleden voor de arbeiders van de scheepswerven werd gebouwd.

Zijn ogen glinsterden en hij vroeg of er daar nog steeds veel socialisten en communisten woonden. Tja, hoe moest ik uitleggen dat ‘Party for the freedom’ zo ongeveer de grootste partij in Noord was? En dan nog eens proberen uit te leggen waar die partij voor stond. Hij teleurgesteld.

Toen het pontje bij de NDSM aankwam, wees ik hem op de zwarte, Russische onderzeeër die er al jaren lag. Ik grapte: “And this is where your underseaboats end. As garbage in the IJ.” Vond hij ook niet leuk.

Het pontje meerde aan en hij gaf me een hand ter afscheid: “Nice to meet you.” Ik vroeg: “How is your name?” Hij glimlachte en zei: “You do not know me? I am Vladimir.” Toen hij mijn verbazing zag, moest hij haast lachen: “You really do not know me? I am Vladimir. Vladimir Poetin. I promise you: one day you sure know who I am. Maybe even remember this meeting.”

Had ik toen geweten wat ik nu weet… Dan had ik toen een hartig woordje met hem gewisseld.

Ruud van Dijk


Overzicht “Alle Pontjesverhalen


Reageren? Stuur uw e-mail naar Ruud van Dijk

Op de hoogte blijven van toekomstige pontjesverhalen?
Schrijf u dan in op de nieuwsbrief


Amsterdam Noord

Waardeer onze website!!

Als je onze website waardeert en je waardering wilt laten blijken met een vrijwillige bijdrage: graag!
(PS, wil je de overmaking helemaal afronden? We zien best vaak niet afgeronde overmakingen staan en dat is zonde)Mijn gekozen vrijwillige bijdrage € -