Waar zijn ze gebleven?

 
Waar zijn ze gebleven?
 
Pontjesverhalen
 


Best kans dat je haar kent. Een kleine, magere vrouw van ongeveer 60 met grijs haar, ze loopt een beetje gebogen. Duidelijk een gebruikster. Ze bedelde vaak achter het Centraal bij de pontjes. Of je een hele of halve euro voor haar had. Ze was opvallend bescheiden. Als je te kennen gaf dat je niks gaf of had, liep ze snel naar een ander. Waar zich hetzelfde herhaalde. In mijn ervaring haalde ze bar weinig op.

Ik zie haar al maanden niet meer. Heeft ze haar leven gebeterd? Is ze ergens opgenomen? Misschien is ze wel overleden?

Of die muzikant. Met een gitaar en een versterker, met daarin het ritme van het liedje. Hij zat bij een pilaar van de nieuwe overkapping voor de bussen bij het Centraal. Ik geef eigenlijk nooit aan straatartiesten, maar hem gaf ik meestal wat. Top, dat je wacht op het pontje en dat er mooie muziek klinkt.

Ik vond hem ook wel stoer. Dat hij daar ‘s avonds speelde, zelfs als het koud was. Hem zie ik ook al tijden niet meer.

Of die andere muzikant, die af en toe overdag op de NDSM-steiger speelde. Een mooi-weer-speler, die er alleen was als de zon scheen. Ook met een gitaar en een versterker. Ik heb nooit gezien dat hij geld van iemand kreeg. Misschien ook met onbekende bestemming vertrokken?

Deze speler heeft wel een opvolger gekregen. Laatst was er een oudere, kale man die op een middag daar muziek maakte. Met een gitaar en met een tamboerijn, die hij met zijn blote, linker voet bespeelde. Goed bedoeld, maar het klonk nergens naar. Het lijkt er vooralsnog hopelijk op dat dit optreden voor eens, maar nooit meer, was.

En wat zal er met Albert zijn gebeurd? Die ik op vrijdagmiddag vaak op het pontje tegenkwam. Nu al tijden niet meer. Vroeg je hoe het met hem ging, dan was hij al vaak binnen drie zinnen beland in een verhaal over de kosmos, over geesten, over andere spirituele zaken. Vaag in het kwadraat. Hij zei wel eens dat het aardse leven voor hem niet meer zo hoefde. Hij zal toch niet…?

Waar zijn ze gebleven?

Misschien zitten ze met z’n allen wel ergens op een eiland in de Stille Zuidzee. Leven ze van onze hele en halve euro’s. Beetje of boel drugs gebruikend en muziek makend. Lekker zwevend.

Of genieten ze nu samen in de hemel. Hebben ze geen euro’s of drugs meer nodig. Spelen engelen daar de mooiste muziek. En het zweven gaat er vanzelf.

Ruud van Dijk

Overzicht “Alle Pontjesverhalen
 
Reageren? Stuur uw e-mail naar Ruud van Dijk

Op de hoogte blijven van toekomstige pontjesverhalen?
Schrijf u dan in op de nieuwsbrief 


Amsterdam Noord

Waardeer onze website!!

Als je onze website waardeert en je waardering wilt laten blijken met een vrijwillige bijdrage: graag!
(PS, wil je de overmaking helemaal afronden? We zien best vaak niet afgeronde overmakingen staan en dat is zonde)Mijn gekozen vrijwillige bijdrage € -