Het pontje van de toekomst

Het pontje van de toekomst
Pontjesverhalen


Mijn vriendin zit 24 uur per dag en 7 dagen per week vol met goede ideeën. Het ene nog beter dan het andere. Ik kan dat haast niet bijhouden en voel me soms een beetje een sufferd, omdat ik maar zelden een goed idee heb. Neem bijvoorbeeld haar plan voor het pontje van de toekomst.

Dat pontje wordt niet aangedreven door een vervuilende dieselmotor, maar door de inspanningen van de passagiers. Stel je het eens voor: mensen met een fiets parkeren die op een rolband op het pontje en voetgangers kunnen plaatsnemen op een loopband. Op het teken van de schipper gaan de fietsers fietsen en de voetgangers kunnen lopen of rennen. De rol- en loopbanden zijn verbonden met schoepen aan de zijkant van het pontje en zo kan het pontje zich voortbewegen.

Het plan kent alleen maar voordelen. Goed voor het milieu, omdat er geen vervuiling plaatsvindt. Goed voor de gezondheid van de passagiers, omdat ze volop moeten bewegen. En goed voor de sociale interactie, omdat het heel makkelijk is om een gesprekje aan te knopen als je samen aan het fietsen of aan het lopen bent. Met een beetje geluk kan het zelfs een nieuwe toeristische attractie worden, als alternatief voor de bierfietsen.

Een belangrijke taak blijft weggelegd voor de schipper. Hij of zij moet natuurlijk de juiste koers aanhouden. En moet instructies geven aan de passagiers als ze te langzaam lopen of fietsen, of juist te snel, het pontje moet tenslotte geen speedboot worden. Vooral bij het aanmeren is het zaak dat de schipper het heft in handen neemt, anders knalt het pontje tegen de wal. De fietsers moeten dan stoppen met trappen en de voetgangers moeten zich omdraaien en de andere kant oplopen, zodat de schroeven het pontje afremmen. (Dit bewijst haar vooruitziende blik, gezien de botsingen van pontjes tegen de kade de laatste tijd.)

Probleempje is misschien als er te weinig passagiers aan boord zijn. Want, hoe krijg je met z’n vieren het pontje in beweging? Mijn vriendin, niet voor één gat te vangen: “Nou, dan deelt de schipper gewoon lijntjes coke uit. Zul je zien hoe hard de mensen gaan rennen en fietsen.”

Ik opperde voorzichtig dat het plan wel iets weg heeft van de galeischepen, waarbij vroeger slaven als roeiers werden gebruikt. “Ach suffie,” zei ze “je weet toch dat het verleden zich altijd herhaalt, alleen in een ander jasje.” Had ze uiteraard gelijk in.

Ruud van Dijk

Reageren? Stuur uw e-mail naar Ruud van Dijk

Op de hoogte blijven van toekomstige pontjesverhalen?
Schrijf u dan in op de nieuwsbrief 

Waardeer onze website!!

Als je onze website waardeert en je waardering wilt laten blijken met een vrijwillige bijdrage: graag!
(PS, wil je de overmaking helemaal afronden? We zien best vaak niet afgeronde overmakingen staan en dat is zonde)Mijn gekozen vrijwillige bijdrage € -