De Volewijckers tot 1945


Volewijckers tot 1945Afleveringen de Volewijckers:

De Volewijckers

De Volewijckers (bewoners van de Vogelwijk of Vogelbuurt) is opgericht op 1 november 1920 in de Nieuwendammerham, ten oosten van het Noordhollands Kanaal. De voetbalvereniging uit de jonge Vogelbuurt ging in 1921 competitie spelen in de Amsterdamse Voetbalbond (AVB). Het voetbalveld lag aan de Hamerkade.

In 1926 verhuisde de Volewijckers van de Vogelbuurt naar de Bloemenbuurt. Voortaan was het gemeentelijk sportpark op het Mosveld de thuisbasis. In de jaren dertig werd de Volewijckers vijf keer kampioen van de derde klasse KNVB, maar de degradatie- en promotiewedstrijden gingen telkens verloren.

In 1941 won de Volewijckers alle 22 wedstrijden met als doelsaldo 107 vóór en 15 tegen. De thuiswedstrijden van de nacompetitie werden gespeeld in het Ajax-stadion. De beslissingswedstrijd tegen Elinkwijk werd in het Utrechtse stadion met 1-3 gewonnen. Eindelijk promoveerden de Overijers naar de tweede klasse.

In het seizoen 1941-1942 werd Jaap van der Leck trainer van de Volewijckers. In 1942 werd de Volewijckers kampioen van de tweede klasse B en promoveerde naar de eerste klasse. De beslissingswedstrijd tegen DOS werd gespeeld in een uitverkocht Ajax-stadion en met 4-1 gewonnen.

Het eerste seizoen in de eerste klasse, 1942-1943, verliep wat minder voorspoedig. In 1944 werden de Overijers kampioen van de eerste klasse, district 1. Er waren vijf districten of gewesten. De thuiswedstrijd tegen Heerenveen moest de beslissing brengen. Op Hemelvaartsdag trad de Volewijckers aan tegen Heerenveen in een uitverkocht Olympisch Stadion. De 4-1-overwining betekende dat de Overijse volksclub landskampioen was geworden.

Advertenties

 

Schrijf U in op de nieuwsbrief van AmsterdamNoord.com!

 

Ontvang regelmatig nieuws over Amsterdam Noord met onderwerpen zoals het nieuws, aankomende evenementen, wetenswaardigheden, cultuur, parkeren en bereikbaarheid.

KLIK HIER VOOR HET INSCHRIJFSCHERM

 

Schrijf u in op onze nieuwsbrief!