KMVZ na 1945

KMVZ na 1945

Afleveringen:

MVZ
De fabriek van de Maatschappij voor Zwavelzuurbereiding, MVZ, stond in Amsterdam-Noord bekend als Ketjen. MVZ was ook de naam van de voetbalclub die in 1928 was opgericht door de handarbeiders van Ketjen. Het voetbalveld lag naast de fabriek, achter het Vliegenbos. In 1929 begonnen ook de hoofdarbeiders met een voetbalclub: KMVZ. De ‘K’ staat niet voor ‘Ketjen’ maar voor ‘kantoorpersoneel’. In de Tweede Oorlog hield MVZ op te bestaan.

In 1949 promoveerde de voetbalclub van de AVB naar de KNVB. De KNVB accepteerde geen bedrijfsnamen en daarom werd de afkorting anders ingevuld: Kampioenschappen Moeten Verdiend Zijn. In 1953 verliet de vereniging het fabrieksveld en ging in onderhuur spelen bij de Meteoor in Tuindorp Oostzaan.

In 1964 werd de voetbalvereniging onderhuurder op sportpark Elzenhagen. In het seizoen 1968-1969 was de vereniging met twintig elftallen de grootste zaterdagvereniging van Amsterdam. In 1971 kon de club de drie velden huren op Elzenhagen van Rood-Wit A, dat verhuisde naar sportpark De Weeren.

De voetbalvereniging had op Elzenhagen een clubhuis gebouwd, dat in 1972 openging. De kantine-inkomsten zorgden ervoor dat de vereniging bloeide als nooit tevoren. Maar in 1995 werd de huur opgezegd door stadsdeel Noord en de vereniging werd onderuit gehaald. Er zat niets anders op dan een fusie met FNC op sportpark Kadoelen. FNC, de combinatie van Flora Boys en NDSM, was in 1980 op Kadoelen gaan spelen. Met KMVZ erbij ging de fusieclub heten SV Kadoelen.


Gerelateerd:
Geschiedenis Ketjen, tegenwoordig Albemarle


Amsterdam Noord

Waardeer onze website!!

Als je onze website waardeert en je waardering wilt laten blijken met een vrijwillige bijdrage: graag!
(PS, wil je de overmaking helemaal afronden? We zien best vaak niet afgeronde overmakingen staan en dat is zonde)Mijn gekozen vrijwillige bijdrage € -